Aquest diumenge s’inaugura la recuperació del Camí Ral entre Begues i Olesa de Bonesvalls

Dimecres, 5 d'octubre de 2022 a les 00:00

Des de l’Ajuntament d’Olesa de Bonesvalls s’ha convocat a la ciutadania a donar la benvinguda a les 11.30 hores al Pi Gros

Aquest diumenge 9 d’octubre s’inaugurarà la recuperació del Camí Ral entre Begues i Olesa de Bonesvalls, una jornada festiva realitzada des del Centre d’Estudis Beguetans (CEB) i el Grup de Recerca Olesa Rural, amb el suport dels Ajuntaments de Olesa de Bonesvalls i Begues, així com de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU).

La passejada des de Begues fins a l’Hospital de Cervelló, serà de 8 quilòmetres i l’inici serà al carrer Pou del Glaç de Cargolet. S’estima que tingui una durada de tres hores i per aquest motiu, des de l’Ajuntament d’Olesa de Bonesvalls s’ha convocat a la ciutadania a les 11.30 hores al Pi Gros. La passejada anirà guiada per Xavier Parellada, vicepresident del CEB.

Un cop s’arribi a l’Hospital, tothom podrà gaudir d’un espectacle de recreació històrica amb visites a l’hospital de campanya medieval, d’un dinar popular i de danses de rotllanes.

Tant per la passejada com pel dinar, cal fer inscripció prèvia, enviant un correu electrònic a centredestudisbeguetans@gmail.com

Segons els mapes de patrimoni cultural s’indica el següent “Per Olesa passava una important via romana, coneguda com Via Narbonense (MARGARIT, 1984). La Narbonense es separava de la via Augusta a la zona de Tordera, seguint la via Augusta per Martorell fins a Olèrdola, i la Narbonense anava pel Maresme cap Barcelona i d'aquí a Cornellà, Sant Boi, Sant Climent, collada de Begues, Olesa, les Cabòries fins a Olèrdola. Era un important pas de persones, animals, productes, militars, carruatges. Als murs de l'Hospital hi havia diferents vestigis de probable procedència romana, com la Carassa, alguns carreus i un cap que hi havia sota la creu de la porta principal derrocada el 1936, i que podrien procedir d'algun edifici anterior. El Camí Ral de Barcelona a Tarragona seguia la mateixa via que la via romana, tenint Olesa una situació important. Al Llibre de les Nobleses dels Reys (manuscrit del segle XIV conservat a l'Institut d'Estudis Catalans), parla d'una emboscada en aquesta ruta l'any 1117, essent la referència més antiga d'aquest camí. A un document del 1272 (ACB, Pia Almoina 8, 38) en la donació de la vila d'Olesa a l'Hospital feta per Guillem de Cervelló, es cita el camí públic al peu del qual es construí l'Hospital. Segons explica Misser (1953), encara hi havia trams del camí que conservaven restes de l'antic empedrat entre la Gavarra i coll de Garró. El bandolerisme fou molt important en passar un camí transitat per la zona. Un llevador de comptes de l'hospital diu que l'any 1541 es van fer unes despeses ocasionades pels lladres que es movien pels voltants o per un grup de bandolers que passava pel camí i s'hostatjaven a l'hospital. Als segles XVI i XVII era un fet comú, que tornà a crear problemes a mitjans del segle XIX amb assalt a masies i vianants. Sembla que a finals del segle XIX el vell Camí Ral es trobava en mal estat en alguns trams, per tant se'l considerava únicament com un camí de bast (MISSER i altres, 1993). La carretera d'Avinyonet a Olesa fou acabada el 1887 per Obres Públiques de la Diputació de Barcelona. També la Diputació va construir la carretera d'Olesa a Begues entre 1927-28, i el 1951 el tram de l'Hospital al poble per sobre de l'antic camí de la Creueta”.

Darrera actualització: 05.10.2022 | 19:17