Actuacions envers els senglars a Olesa

Dilluns, 11 de juliol de 2016 a les 00:00

El porc senglar és una espècie que a Catalunya trobem arreu del territori. La seva distribució i abundància depenen de la disponibilitat de recursos alimentaris i de l’existència de zones de refugi, normalment boscos i matollars.

La seva capacitat d’adaptació i dieta omnívora li permeten colonitzar la pràctica totalitat dels hàbitats presents a Catalunya, incloses les zones fortament humanitzades.

Per tant, atesa la diversitat d’ambients presents al nostre país i les característiques biològiques de l'espècie, la possibilitat de conflictes és present arreu del nostre territori. Els perjudicis i les molèsties que ocasiona l’espècie són de tipologia variada: danys a conreu i pastures, jardins, parcs, horts i camps de golf, accidents de trànsit, problemes sanitaris i atacs esporàdics a persones i animals domèstics.

Amb tot això esdevé un objectiu important, minimitzar l’impacte dels senglars a les zones urbanes, procurant que el senglar continuï considerant el bosc el seu hàbitat. Ja que allà ha de trobar suficients recursos per tal de subsistir. No s’ha d’oblidar que quant un animal salvatge s’acostuma a obtenir aliment dels contenidors i de les restes humanes és difícil que torni al seu medi natural. Per això mai s’ha de donar aliment als senglars ni a altres animals salvatges, evitant que s’acostumin a buscar aliment en els entorns antropomorfitzat.

Un dels principals reptes està en la gestió dels punts de recollida de residus, especialment els orgànics. Des de l’Ajuntament d’Olesa s’està treballant en un projecte de tancament perimetral dels contenidors, per tal de que els senglars no puguin bolcar-los. Aquest projecte s’implantarà a tot el municipi a partir de l’any vinent. Mentrestant, des de la regidoria de Medi Ambient des de fa setmanes està aplicant un producte repel·lent de senglars als contenidors del municipi. El repel·lent de senglar és un producte granulat que conté oli de peix, farina de cereals i un agent amargant. Són productes naturals que atreuen als senglars que s’ho mengen i que desprès els hi produeix mal gust. D’aquesta manera el senglar dedueix que els aliments d’aquell lloc no li agraden i deixa d’anar a buscar-los.

Aquest sistema és lent i requereix de paciència per tal d’aconseguir que els senglars deixin de buscar menjar als contenidors. Cal recordar algunes normes de civisme important. Les bosses d’escombraries han d’estar perfectament lligades i s’ha d’evitar deixar-les fora dels contenidors. També s’ha de procurar tancar els contenidors dificultant així que puguin caure residus al terra quan el senglar el colpeja.

Darrera actualització: 19.11.2019 | 13:00