Campanya de vigilància contra incendis al Penedès i Garraf

Divendres, 17 de juny de 2016 a les 00:00

Les comarques de l'Alt Penedès i el Garraf disposaran d'un equip de 29 persones en la campanya d'estiu de vigilància contra incendis forestals.

El 17 de juny s'inicia la campanya de vigilància i informació contra incendis forestals que desenvolupa cada any la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb els ajuntaments i les agrupacions de defensa forestal (ADF). La campanya d'aquest any durarà fins a l'1 de setembre.  

Els efectius que aquest Pla de vigilància i informació disposarà per les zones de l'Alt Penedès i el Garraf, que comprèn també els parcs del Foix i Olèrdola i el sector Penedès-Garraf del Parc del Garraf, són un equip de 29 persones contractades per aquest dispositiu, vuit vehicles per a les rutes de vigilància i quatre punts fixos de guaita.

En la presentació del Pla, el vicepresident Guiteras ha remarcat que «enguany, com a novetat, es treballa per intensificar els esforços d'informació i dissuasió en aquells punts concrets on es concentra la població usuària del bosc sense oblidar la vigilància en aquelles zones més sensibles o més desprotegides amb un èmfasi especial a la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona». En aquesta línia, Guiteras també ha recordat: «en la prevenció d'incendis, com en tots els altres temes, des de la Diputació treballem sempre transversalment, no només internament sinó també amb la Generalitat i els altres actors com són les ADF o les associacions de propietaris forestals».

Per la seva banda, el diputat adjunt d'Espais Naturals, Jesús Calderer ha assenyalat que el Pla de vigilància i informació (PVI) forma part del programa de suport als municipis en la prevenció dels incendis forestals, que té com a finalitat principal d'evitar-los i limitar-ne els seus efectes. En aquesta línia, Calderer ha ressaltat la importància d'aquest programa pel fet que desenvolupa accions informatives a la població i dissuasives de pràctiques amb risc, el que és molt important per evitar l'inici i la propagació d'incendis. 268 ajuntaments i 118 ADF A la campanya d'aquest any hi participen, a banda de la Diputació de Barcelona, 268 ajuntaments, 118 ADF i nou federacions d'ADF.

La Generalitat de Catalunya també hi col·labora a través de les direccions generals de Prevenció d'Incendis, Extinció d'Incendis i Salvaments i la de Forests. El dispositiu d'enguany pel conjunt de comarques barcelonines el formen 85 rutes amb vigilància mòbil, 22 punts de vigilància fixa, principalment en els parcs i en espais naturals d'especial interès, i nou centres de control per centralitzar els avisos i incidències. L'abast territorial del dispositiu és de 472.979 ha forestals repartits en 268 municipis de la demarcació de Barcelona. Un equip de 262 persones pel conjunt del territori de Barcelona L'equip d'informació i vigilància pel conjunt de territori de Barcelona estarà integrat per 262 persones. D'aquestes, nou són enginyers de zona, 25 operadors de zona, 15 vigilants de zona, 170 vigilants i informadors de rutes i 44 guaites de punts fixos. Aquest equip comptarà amb el suport de 91 vehicles 4X4, per atendre el conjunt de rutes de les zones de vigilància. Cadascuna de les nou zones en que s'ha dividit la demarcació de Barcelona (Anoia, Bages, Baix Llobregat, Berguedà, Maresme, Osona, Penedès-Garraf, Vallès Occidental i Vallès Oriental) disposa d'un centre de control situat en un parc de bombers que centralitza els avisos d'incendi.

El Pla també disposa de dos centres de suport situats a la sala central de control del Cos d'Agents Rurals a Torreferrussa, al municipi de Santa Perpètua de Mogoda, i l'altra situat a la mateixa seu de la Diputació de Barcelona des d'on es realitzen funcions de control central del dispositiu. La campanya de vigilància d'aquest any compta amb un pressupost de 2.044.486 euros, que aporta la Diputació de Barcelona. Els dispositius seran efectius del 17 de juny a l'1 de setembre, excepte les rutes de període reduït del nord d'Osona i del Berguedà que, a causa de la climatologia pròpia de les dues zones, permet escurçar la campanya que finalitzarà el 16 d'agost.

Rutes mòbils a la zona de vigilància de l'Alt Penedès-Garraf

Codi Municipis de la ruta

  • U‐1 Mediona / Font-rubí
  • U‐2 Sant Quintí de Mediona / Torrelavit / Sant Pere de Riudebitlles / Sant Sadurní d'Anoia
  • U‐3 Gelida / Subirats
  • U‐4 Olesa de Bonesvalls / Olèrdola / Avinyonet del Penedès / Olivella
  • U‐5 Olivella / Sitges / Sant Pere de Ribes U‐6 Canyelles / Cubelles / Vilanova i la Geltrú / Sant Pere de Ribes
  • U‐7 Castellet i la Gornal / Olèrdola / Santa Margarida i els Monjos
  • U‐8 Castellví de la Marca / Sant Martí Sarroca / Pontons / Torrelles de Foix / Vilobí del Penedès
Darrera actualització: 19.11.2019 | 13:32