Es reprenen les obres de la variant de Vallirana

Diumenge, 23 de novembre de 2014 a les 00:00

Aquests dies han començat els preparatius per a la represa de les obres de construcció de la variant de Vallirana després 10 anys d’haver-se iniciat aquesta obra fins ara inacabada per falta de pressupost.

Durant el 2014 es destinaran 200.000 EUR a treballs de manteniment dins i fora del túnel de Cervelló i durant l’any 2015 es destinaran 18 MEUR per finalitzar l’obra.

La variant de Vallirana ha de tenir un recorregut total de 2 quilòmetres i 100 metres, dels quals se n’han construït més de la meitat. Des de sempre, la N-340 travessa la població de Vallirana i, des de fa molts anys, la congestió urbana derivada del tràfic ha esdevingut un element distorsionador de la vida quotidiana dels seus veïns, malgrat les seves repetides reclamacions al Ministeri de Foment i al Govern de la Generalitat perquè finalitzessin les obres de construcció d’aquesta import via de comunicació. La N-340 és l’única carretera gratuïta que uneix la comarca de l’Alt Penedès amb el Baix Llobregat i que uneix ambdues comarques amb Barcelona.

Les dificultats de pas per Vallirana han fet que les comarques del Baix Llobregat i l’Alt Penedès hagin viscut, en part, donant-se l’esquena. De fet, la circulació per la N-340 en aquest tram és ara més lenta que als anys 30, tot i que la carretera és més ampla i està més ben pavimentada i els vehicles són molt més ràpids i potents.

El fet que l’alternativa als embussos sigui l’autopista de peatge fa que moltes persones no puguin accedir per motius econòmics als recursos educatius, sanitaris, culturals, d’oci, etc. de la capital catalana.

Finalment, la N-340 és també una via d’entrada a l’Alt Penedès des del nord i, especialment, des de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. És un actiu molt important des del punt de vista del turisme i l’enoturisme, perquè es tracta d’un volum molt important de visitants potencials que poden arribar a la comarca a través d’una ruta privilegiada pel que fa al paisatge vitivinícola i a la història penedesenca (passa per nuclis, finques agrícoles, cellers històrics, etc.). Per tots aquests motius, la construcció de la variant és una reivindicació històrica.

Darrera actualització: 22.11.2019 | 10:50