La Mancomunitat aprova nous estatuts

Dimarts, 20 de març de 2018 a les 00:00

Amb aquesta aprovació s’incorporen noves atribucions i es posen les bases per a que, en un futur, puguin incorporar-se municipis del Baix Penedès i l’Anoia.

El Castell de Castellet ha acollit aquest dijous el ple d’aprovació dels nous estatuts de la Mancomunitat Penedès-Garraf. Hi han assistit els càrrecs públics representants dels ajuntaments de les dues comarques així com el presidents dels respectius Consells Comarcals i representants d’altres entitats del territori.

Al llarg del ple s’ha posat de relleu la tasca duta a terme per aquesta històrica institució, nascuda l’any 1981 de la unió voluntària dels ajuntaments i que en l’actualitat inclou la totalitat de municipis de l’Alt Penedès i el Garraf.

Uno de los objetivos de estos nuevos estatutos es preparar una Mancomunidad abierta al futuro y con el objetivo prioritario de  dar respuesta a las necesidades que puedan tener los ayuntamientos y el territorio”, ens comenta Pedro Juan, representant de l'Ajuntament d'Olesa de Bonesvalls en el ple de la Mancomunitat.

La Comissió d'Estatuts

Els estatuts actuals s’aproven després del treball iniciat al maig del 2017 amb la constitució de la comissió d’estudi de l’avantprojecte de modificació dels estatuts de la Mancomunitat.  Al llarg d’aquests mesos, la comissió i els ajuntaments han realitzat un procés de debat obert que ha permès incorporar de manera consensuada les aportacions realitzades pels municipis.

Marc competencial i territorial

Els nous estatuts, que s’estructuren en un preàmbul, 9 títols i 47 articles, adapten el funcionament de la institució a la normativa actual i regulen aspectes bàsics de funcionament per al ens locals com ara l’administració electrònica.

També es reformen les competències actuals i s’incorpora la possibilitat de prestar nous serveis als ajuntaments a partir de les demandes ja fetes en els darrers temps. Així mateix, s’incorporen noves atribucions que es poden desplegar en un futur i defineix el marc legal per fer-ho. En l’esperit de la reforma destaca la voluntat de poder utilitzar la mancomunitat com a òrgan de gestió per part dels ajuntaments i delegar en ella la prestació conjunta d’aquells serveis que considerin necessari.

En darrer terme destacar que es posen les bases per a què, en un futur, es puguin incorporar municipis del Baix Penedès i l’Anoia.

Darrera actualització: 28.06.2019 | 14:13