La població d’orenetes a Olesa de Bonesvalls, un valor que cal conservar

Dimecres, 14 de març de 2018 a les 00:00

Què seria un estiu sense les orenetes? Volant entre els nostres carrers, entrant i sortint dels nius i alliberant-nos dels molestos mosquits.

Al nostre poble hi viu una població estable i força nombrosa d’orenetes, una espècie migradora que habita a les façanes dels edificis en nius fets de fang. Són l’oreneta cuablanca (Delichon urbica) i l’oreneta vulgar (Hirundo rústica). A Catalunya arriben a partir de la segona quinzena de març i comencen a marxar a les darreries d'agost, i els últims exemplars s'observen a finals d'octubre. S'alimenten exclusivament d'insectes que capturen en vol. Normalment ponen de 3 a 5 ous generalment blancs. En condicions molt favorables, poden arribar a fer 3 postes. Són monògames i sempre ocupen el mateix niu. A l’hivern, quan aquest no està ocupat, tampoc s’ha de malmetre ja que a la primavera el tornaran a utilitzar.

És molt important tenir en compte que aquests ocells estan protegits per la llei i és prohibit de causar-los dany i destruir-ne els seus nius. El Codi penal tipifica com a delicte la destrucció dels nius d’espècies protegides.

Els agents rurals realitzen seguiment i control de les seves poblacions i les zones de nidificació. Per a qualsevol dubte o aclariment, contacteu amb els agents rurals al 935 617 000.

Per a més informació sobre les orenetes consulteu el web www.orenetes.cat.

Darrera actualització: 01.07.2019 | 07:53