Olesa de Bonesvalls i la Cooperació Internacional

Dimecres, 9 d'octubre de 2019 a les 00:00

Dissabte, 12 d'octubre a les 11 del matí, en el marc de les Festes del Barri de l'Hospital, presentació dels projectes de Coooperació Internacional on està participant Olesa.

Un dels objectius de la Unió Europea és la creació de la ciutadania europea. D’aquesta manera una part dels Fons Europeus estan destinats a la organització d’espais de trobada entre les diferents comunitats.

La participació en cimeres internacionals no està restringida només a les grans ciutats i als alts estrats de la societat, sinó que es busca que tothom pugui sentir-se partícip del projecte de construcció europea.

Al setembre de 2015 l’Assemblea General de les Nacions Unides va adoptar els compromisos de l’agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible. Un pla d’acció en favor de les persones, el planeta i la prosperitat, amb la voluntat de reforçar la pau universal i l’accés a la justícia.  Aquests 17 objectius estan adreçats al conjunt de les societats i tracten temes tant importants com l’educació de qualitat, la violència de gènere, la cura del clima o la creació de xarxes per aconseguir aquests objectius entre els pobles.

L’any 2017 la Diputació de Barcelona va incloure a Olesa de Bonesvalls en un programa de Cooperació al Desenvolupament des dels municipis petits. Es van fer seminaris al nostre municipi, on van participar una vintena de persones. En aquest espai es va parlar de com la Cooperació Internacional i les polítiques d’educació pel desenvolupament havien de ser transversals.

I amb aquest esperit  va aparèixer la col·laboració amb Moçambic i la creació d’una partida al Pressupost municipal dedicada a la Cooperació internacional. L’objectiu és arribar al 0,7% del pressupost, xifra reivindicada per nombroses institucions i associacions d’arreu del món.

En paral·lel, la ONG Eurocivis, amb seu a Barcelona, va oferir a Olesa la possibilitat de participar en el projecte NET-MED Bridge of Solidarity, finançat per fons de la Unió Europea. Un projecte on es treballaven tots aquests elements descrits anteriorment i que connectava en una línia imaginària pobles de Portugal, Espanya, Itàlia i Bòsnia, tots ells amb característiques similars i amb un nexe comú, difondre els valors de la UE i els objectius de Desenvolupament Sostenible de la ONU. Fruit d'aquesta col·laboració es va produir l'agermanament amb Seneghe.

El viatge a Sarajevo, igual que el fet l’any passat a Seneghe, han estat coordinats per Eurocivis i finançats en la seva totalitat per la Unió Europea. Els programes i continguts han estat preparats per les diferents associacions i municipis participants. Fruit d’aquest treball, a Olesa de Bonesvalls s’ha constituït un grup de persones disposades a treballar aquests temes i Eurocivis proposarà a la UE que en el 2020 Olesa sigui el receptor i organitzador de la tercera edició d’aquest NET-MED.

Darrera actualització: 09.10.2019 | 13:49