Una vintena de municipis manifesten el seu rebuig a la MAT

Dimarts, 28 de setembre de 2021 a les 00:00

El regidor d'Urbanisme d'Olesa, Carlos Vico, conjuntament amb una vintena d' alcaldes, va assistir a la reunió que es va celebrar ahir dilluns al recinte del castell d’Olèrdola per manifestar el seu rebuig a la línia de molt alta tensió (MAT) al seu pas pel Penedès.

Xavier Lluch, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès va explicar que divendres passat  es van presentar al·legacions al projecte. La Diputació de Tarragona, conjuntament amb la resta dels ajuntaments afectats, ha elaborat tres informes sobre la totalitat del projecte a través d’un bufet especialitzat extern.

El Consell Comarcal ha informat desfavorablement i s’hi oposa frontalment perquè “incompleix la normativa del sector energètic i els principis de la Llei d’avaluació ambiental" i  ha incidit en què la MAT suposa "una trinxera” pels ecosistemes i pel paisatge penedesenc.

Tal i com està projectat per part de l'empresa promotora Forestalia, el projecte afectaria sis municipis de l’Alt Penedès: Castellet i la Gornal, Santa Margarida i els Monjos i Olèrdola, Sant Cugat Sesgarrigues, Avinyonet del Penedès i Olesa de Bonesvalls, entre els 38 afectats de tota Catalunya, i entre les consideracions ambientals, el projecte afecta l’hàbitat de l’àliga cuabarrada, passa pel Parc del Foix i el Parc del Garraf (la seva normativa prohibeix qualsevol nou traçat de línies elèctriques) i afecta el pèlag de la Saulonera (Olèrdola). A banda, la MAT suposa un elevat grau d’impacte sobre el sector agrari perquè ocupa sòls d’alt valor agrícola i no té en compte la protecció del sòl especial de la vinya establert al Pla Director Territorial de l’Alt Penedès. La línia de molt alta tensió també afecta una gran quantitat de construccions patrimonials (castells, esglésies, ermites, cementiris, masies històriquesnuclis de vinya, elements naturals (coves, fonts) i Béns d’Interès Nacional.

Des del Consell Comarcal de l’Alt Penedès s’ha redactat un informe propi signat per quatre tècniques que conclou que el projecte afecta béns patrimonials i culturals i “pot produir un impacte irreversible sobre el paisatge que repercuteixi directament en l’activitat econòmica agrícola i enoturística”. També indica que l’impacte ambiental del projecte és “sever” i fins i tot crític en aquests aspectes. Respecte a les consideracions urbanístiques i paisatgístiques, el projecte no justifica prou la necessitat d’aquesta infraestructura, afecta el sòl de protecció especial de la vinya, afecta una dels principals connectors ecològics, no analitza suficientment les alternatives de traçat existents (podria transcórrer soterrada i/o al costat dels grans corredors d’infraestructures). A banda, també té un fort impacte sobre la salut.

El president del Consell Comarcal lamenta que “no s’ha comptat amb el territori a l’hora de fer la proposta de traçat (ajuntaments, consells comarcals, ciutadania)” i manifesta que la seva aposta per les energies renovables no és compatible amb un model energètic que no tingui respecti el territori.

Darrera actualització: 20.10.2021 | 14:52