Atenció amb un perillós atac informàtic

Divendres, 6 de febrer de 2015 a les 00:00

Des de Gestinet, proveïdor informàtic de l'Ajuntament, s'informa d'una greu amenaça que està circulant per la xarxa. Es tracta d'una nova modalitat d'atac informàtic, per mitjà del que es denomina "ransomware", un software maliciós que és instal·lat en els ordinadors i que permet a l'atacant prendre control de l'equip i "segrestar-lo".

Aquest software, un cop instal·lat en el sistema, encripta tots els fitxers que troba en el disc i unitats de xarxa compartides, provocant així que no es pugui accedir a ells. És considerat una amenaça greu ja que, actualment, no hi ha opció de recuperar aquests fitxers. La única opció llavors és recuperar els fitxers de la darrera còpia de seguretat. Aquest software no es pot considerar un virus, ja que no es propaga, sino que necessita la interacció de l'usuari per a ser instal·lat. Per tant, la seva distribució està sent via correu electrònic.

L'usuari rep un correu electrònic d'una adreça o remitent suposadament conegut (Correus, Seguretat Social, una agència de transports, etc) que indica a l'usuari la necessitat d'obrir el document adjunt o de seguir un enllaç. Un cop l'usuari executa aquest adjunt o segueix l'enllaç, el software s'instal·la i procedeix a encriptar totes les dades. Davant la perillositat d'aquest atac, i per la seva constant modificació/adaptació, és possible que alguns antivirus no arribin a detectar-lo fins que comença a actuar, des de Gestinet s'estan duent a terme les recomanacions necessàries per tal de tenir els sistemes assegurats.

Tanmateix, es recomana a l'usuari no obrir cap adjunt o seguir cap enllaç de cap correu que pugui ser sospitós.

Darrera actualització: 22.11.2019 | 08:19